Ca orice lucru nou aparut, nici termopanele nu duc lipsa de zvonuri, informatii false sau mituri cu privire la beneficiile pe care montajul acestora le poate oferi unei locuinte. Vorbind strict de avantaje versus cost, ar fi bine sa stii ca tamplaria de PVC este mult mai rentabila fata de cea din lemn sau metal.

Nu doar din punct de vedere estetic, dar mai ales functional, alegand termopane Salamander te vei bucura de si mai mult confort in locuinta, dat fiind ca ofera un randament termic ridicat, izoleaza fonic foarte bine, au durata lunga de viata si nu necesita intretinerea sau inlocuirea componentelor.

Evident, nu toti cred in avantajele geamurilor de tip termopan, altfel nu s-ar fi nascut si multele mituri despre acestea. Iar daca ai in plan o (re)amenajare si multi iti spun ca tamplaria PVC nu este buna, acest articol iti poate fi de mare ajutor. 

Iata cele mai cunoscute mituri despre geamurile termopan si de ce ar fi bine sa nu crezi in ele:

Cea mai mare problema a geamurilor termopan, condensul

Acesta este cel mai cunoscut dintre mituri. Dar ar fi bine sa stii ca aparitia condensului este cauzata de alti factori, nu de tipul sau montajul tamplariei PVC. Daca apare pe geamuri condens este indicat sa aerisesti mai mult. Tamplaria de tip PVC are rol de izolare termica, iar neaerisirea incaperilor poate duce la aparitia condensului.

Un geam termopan de calitate, cum este Salamander BluEvolution 92, alaturi de un montaj atent, nu permite crearea de condens in locuinta, dat fiind ca geamul este sigilat bine. 

Tamplaria PVC alba se va ingalbeni in timp

Acest lucru este un mit, mai ales daca termopanul ales este de cea mai buna calitate. Sunt multi factori care pot duce la ingalbenirea tamplariei, cum ar fi fumatul sau poluarea. Daca se intretine corespunzator si este curatata cu produse de calitate, acest lucru nu se va intampla.

Sa montezi termopane ai nevoie de acordul vecinilor

Este complet fals. Daca vrei sa montezi sau sa schimbi geamurile de termopan nu trebuie sa ceri acordul nici vecinilor, nici autoritatilor. Exista si o exceptie de regula, in cazul cladirilor istorice, care trebuie protejate; de aceea este necesara expertiza si aprobare din partea specialistilor.

Tamplaria PVC este scumpa

Este mai mult o interpretare personala. Ceea ce unora li s-ar parea scump tie o sa ti se para accesibil. Cea mai ieftina varianta de termopan este cea in culoarea alba; insa daca vrei un grad de izolare termica si fonica mai buna, ideal ar fi sa nu te uiti la bani, ci sa investesti in confortul tau.

Evident, si pretul difera de la un producator la altul, dar se ia in calcul si modelul si dimensiunea geamului de termopan. In plus, daca ai cumparat deja un geam cu deschidere oscilobatanta, insa vrei sa se deschida larg, problema se poate rezolva rapid, fara a fi necesara schimbarea geamului sau a tamplariei.

Mitul reglajului vara-iarna la termopane

Exista un mit potrivit caruia reglajul vara-iarna la termopane i-ar intari proprietatile de izolare, fapt total neadevarat. Acest tip de reglaj se face doar in faza de montaj sau de inlocuire a garniturii de etansare, nicidecum de doua ori pe an. 

Abuzul de acest reglaj nu va face altceva decat sa uzeze blocatorii de inchidere care, cu timpul, se vor desprinde de pe feronerie; in acest caz, singura solutie va fi inlocuirea feroneriei cu una noua.