Geamurile termopan sunt, fara doar si poate, o investitie importanta pentru orice locuinta, oferind-le oamenilor un plus de confort si eficienta energetica indiferent de anotimp. Avand in vedere plaja tot mai vasta de produse de acest gen de pe piata din tara noastra, nu doar procesul de achizitie poate fi complicat, cat si cel dedicat intretinerii acestora.

De ce ne referim la intretinere? In primul rand, termopanele, odata montate, au nevoie de o mentenanta si intretinere minimala, astfel incat investitia sa fie una de lunga durata. De la curatarea acestora cu produsele potrivite, pana la verificarea etanseitatii si, in final, la inlocuirea lor atunci cand sunt deteriorate, toate aceste activitati sunt incluse in articolul de fata.

Sa le explicam pe rand:

Curatarea regulata a geamurilor termopan

Curatarea regulata a geamurilor termopane Salamander este esentiala pentru a le pastra in stare buna si a pastra o claritate optima a vederii. Acest lucru este foarte simplu de realizat, nu necesita implicarea vreunui specialist. In ceea ce priveste pasii, acestia sunt urmatorii:

  • Inlaturarea prafului: inainte de a incepe curatarea propriu-zisa este important sa indepartezi praful adunat pe suprafata geamurilor termopan, cu ajutorul unei perii sau a unei lavete moi;
  • Folosirea unui detergent special: se recomanda folosirea unui detergent special pentru geamuri termopan, care poate fi aplicat cu ajutorul unei lavete sau a unui burete moale, pentru a evita zgarierea suprafetei;
  • Clatirea cu apa curata: dupa curatarea geamurilor termopan cu detergent, acestea se clatesc cu apa curata, astfel incat sa fie eliminate orice urme de detergent sau impuritati;
  • Stergerea: la final, geamurile termopan se sterg cu o laveta sau un prosop moale, astfel incat sa eviti formarea de urme sau picaturi de apa.

Un alt lucru important de mentionat este ca anumite tipuri de geamuri termopan salamander BluEvolution 92, cum sunt cele cu suprafete anti-amprenta, pot necesita o atentie speciala in timpul curatarii. In acest caz, se recomanda consultarea unui specialist sau a documentatiei producatorului pentru a obtine sfaturi si recomandari adecvate.

Verificarea etanseitatii

Etanseitatea geamurilor termopan este esentiala pentru a pastra caldura in interior si pentru a preveni pierderea de energie. Este important sa verifici periodic etansarile si sa le inlocuiesti daca sunt deteriorate sau daca prezinta semne de uscare sau crapare.

Verificarea etanseitatii poate fi realizata prin urmarea urmatorilor pasi:

  • Inspectie vizuala: daca exista semne de uscare sau crapare a etansarilor geamurilor termopan; daca sunt prezente, acestea trebuie inlocuite;
  • Verificarea functionarii: prin inchiderea si deschiderea succesiva; daca acest lucru este posibil fara probleme, inseamna ca etansarea este buna;
  • Verificarea pierderilor de energie: daca simti curenti de aer prin geamurile termopan sau daca observi condens sau aburi pe suprafata acestora, acest lucru poate indica probleme cu etansarile si poate necesita inlocuirea acestora.
  • Verificarea la intervale regulate: este recomandat sa verifici etansarea geamurilor termopan la intervale regulate, astfel incat sa identifici in faza incipienta eventualele probleme.

Inlocuirea geamurilor termopan deteriorate

Daca geamurile termopan prezinta zgarieturi, fisuri sau alte semne de deteriorare, trebuie inlocuite cat mai repede posibil, pentru a preveni pierderea de energie si a periclita nivelul optim de confort in interior.

Evitarea expunerii la razele UV

Razele UV pot afecta materialele din care sunt confectionate geamurile termopan, cauzand degradarea acestora in timp. Pentru a preveni acest lucru, se recomanda montarea de perdele sau jaluzele care sa limiteze expunerea la lumina directa a soarelui.