In sezonul rece, cand apar diferente notabile intre temperatura interioara si cea exterioara, nu este de mirare ca observam umezeala pe geamuri. Aceasta umezeala poarta denumirea de ”condens” si este principala cauza de aparitie a igrasiei si a mucegaiului, despre care vom discuta in acest articol.

Cum faci ca geamurile sa nu se mai condenseze in anotimpul de iarna?

Sunt multe metode pentru a limita acest risc, iar la cea mai indemana este aerisirea temeinica a intregii locuinte. Se recomanda ca geamurile intregii locuinte sa fie deschise timp de 3 minute, astfel incat curentul de aer creat sa elimine intreaga umezeala din locuinta.

De asemenea, ca sa elimini riscul de formare a condensului se limiteaza tinand cont de aceste aspecte:

  • Temperatura – cea mai potrivita este de 21 de grade Celsius;
  • Controleaza nivelul de umiditate – incearca sa tii geamurile larg deschise sau achizitioneaza un dezumidificator cu pastile sau electric;
  • Izoleaza peretii exteriori – te ajuta sa scapi de umezeala.

De ce apar condensul si igrasia in colturile geamurilor termopan?

Ferestrele din termopan sunt mult mai etanse fata de cele din lemn sau metal, unde schimbul de aer avea loc natural, intre interior si exterior. Desi cu acelea incaperile se aeriseau mai repede, crestea riscul ca pe pereti sa se dezvolte spori de mucegai. In plus, incaperile cu geamuri traditionale se incalzeau mult mai greu, dar pierdeau mult mai repede caldura. Iar la final, costul cu incalzirea era mult mai ridicat.

Mucegaiul este o ciuperca macroscopica care se inmulteste in conditii de umezeala si intuneric. Se pot dezvolta in bai, in jurul tevilor, sub chiuvete sau in locuri unde apa s-a prelins pe podea sau in izolatii. 

Mucegaiul de pe pervaz se poate extinde rapid si in jurul cadrelor de termopan, situatie aparuta in cazul in care geamurile permit trecerea umezelii din exterior in interior sau cand umiditatea condenseaza geamurile din baie, dupa un dus fierbinte.

Daca muceagiul a intrat in cadrul ferestrelor se recomanda schimbarea geamurilor si curatarea sau inlocuirea ramei. Se indeparteaza toata izolatia si se usuca complet zona afectata. Apoi se sigileaza si se rezolva problemele ce tin de scurgerile de aer din jurul ferestrelor si a cadrelor.

Daca nici asa problema nu poate fi rezolvata, cea mai la indemana solutie este schimbarea geamurilor termopan cu totul, dat fiind ca astazi sunt disponibile o multime de termopane Salamander la preturi foarte bune. 

Alte solutii pentru a elimina condensul si mucegaiul

Sunt o multime de alte solutii pentru a elimina aceasta problema, cum ar fi:

  • Verificarea acoperisului si a jgheaburilor – sa nu existe scurgeri sau depuneri din cauza carora apa sa balteasca;
  • Redirectionarea apei de langa casa – cu ajutorul unui balconas pentru a impiedica infiltrarea apei;
  • Reducerea umiditatii din baie – prin instalarea unui sistem de ventilatie sau lasarea geamului larg deschis dupa dus;
  • Folosirea clorului – se pulverizeaza pe geamuri, se lasa se actioneze cateva minute, apoi se freaca cu o perie;

Monitorizarea atenta a ferestrelor – daca tot se formeaza condens si mucegai, cea mai buna solutie este inlocuirea geamurilor existente cu modelul salamander BluEvolution 92, cu montaj atent, pentru combaterea umezelii si eradicarea completa a mucegaiului.