Renovezi locuința sau, în sfârșit, ai lăsat traiul de la bloc pentru casă și ești la pragul de a alege geamurile termopane potrivite pentru locuință? Pentru început ar fi bine să știi că din 2021 s-au adus noi reglementări legislative și constructive privind eficiența termică a locuințelor, de aceea este important să alegi geamuri termopane de calitate, care să îți asigure confortul fonic și al temperaturii.

Ce reprezintă eficiența energetică la o casă?

Fiecare tip de clădire (rezidențială, industrială sau spațiu de birou) trebuie să respecte niște standarde în ceea ce privește eficiența energetică. În ceea ce privește spațiile de locuit, cele mai populare sunt casa pasivă, casa eficientă energetic și casa la standardul nZEB. Diferențele dintre acestea se stabilesc în funcție de coeficientul de transfer termic și consumul anual de energie.

O locuință devine pasivă atunci când necesarul de energie nu depășește 15 kWh/m2/an, iar o casă eficientă energetic presupune un consum de energie situat între 45-50 kWh/m2/an. Conceptul de casă nZEB (nearly zero-energy buildings) se referă la clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero.

Ferestrele termopan au un cuvânt de spus în eficiența energetică

Cele mai bune geamuri termopan sunt cele care asigură un coeficient de transfer termic foarte redus, pentru pierderi de căldură cât mai mici. Spre exemplu, gama de termopane Salamander include uși și ferestre eficiente din punct de vedere energetic, cu un coeficient situat între 1,12 – 0.80 W/m2K.

Tocmai din acest motiv este important să alegi geamuri și uși din termopan de calitate premium, dotate cu 6 camere de aer la interior și au profile cu adâncime de peste 74 mm, cum sunt cele din gama Salamander BluEvolution 92.

Tâmplărie din aluminiu sau PVC?

Datorită tehnologiilor revoluționare, ambele pot asigura performanță energetică locuinței. Diferențele constau în:

  • Tâmplăria PVC este 100% reciclabilă, cu rezistență crescută la intemperii și șocuri, disponibilitate într-o gamă largă de modele și culori. La acestea se adaugă prețul accesibil;
  • Tâmplăria din aluminiu – sunt preferate de cei care își doresc un design elegant și minimalist (arhitecți, în special), având o durată de viață de până la 50 de ani;
  • O categorie aparte este reprezentată de varianta SmartAlu – aluminiu la exterior + PVC la interior.

Ce criterii trebuie să îndeplinească un geam termopan eficient termic?

Geamul termopan

Dacă în ceea ce privește profilele opțiunea depinde de preferințe și buget, în cazul geamurilor lucrurile stau puțin diferit. Vitrajul termoizolant cu trei foi este opțiunea avansată, care oferă cel mai bun coeficient termic – cuprins între 0.7 – 0.5 W/ m2K – prin comparație cu vitrajul cu două foi, cu un coeficient între 1.3 – 1.0 W/m2K. 

La fel de important rămâne și factorul solar (g), respectiv capacitatea ferestrei de a reflecta lumina solară în timpul zilei și al verii și de a împiedica razele solare să încălzească locuința. Un vitraj cu control solar avansat are un factor g de 0,5.

Garniturile de etanșare

Garniturile sunt cele care blochează trecerea curenților de aer și pătrunderea vaporilor de apă în încăpere. Totodată, asigură și izolarea fonică și termică. Recomandarea este să optezi pentru geamurile prevăzute cu trei garnituri de etanșare, pentru a diminua transferul termic.

Bagheta (distanțierul termic)

Distanțierul separă foile de geam și creează un mediu etanș, care nu lasă căldura să treacă. Optează pentru geamuri care asigură un coeficient de transfer termic foarte scăzut (0.035 W/m2K).