Renovezi? Iti construiesti locuinta pe pamant la care ai visat? Daca ai indelungi discutii cu constructorul si inca nu te-ai decis asupra geamurilor termopan, acest articol este perfect. Ferestrele de termopan au devenit o normalitate in constructiile din zilele noastre, dat fiind ca sunt disponibile intr-o gama variata de modele, culori si se integreaza perfect in orice proiect de design al unei locuinte, spatiu de birouri sau comercial.

Dincolo de pretul accesibil, termopanele au si o durata mare de utilizare, ceea te ajuta sa faci economii substantiale pe termen lung la energie. Pe piata sunt disponibile geamuri termopane de la o gama variata de producatori, insa daca preferi calitatea premium cea mai buna investitie consta in modelul salamander BluEvolution 92.

Ce sunt ferestrele de termopan?

Ferestrele cu geam termopan au la baza 3 elemente esentiale de care depinde calitatea, fiabilitatea, siguranta si eficienta acestora pe termen lung – feroneria, geamul si sistemul de inchidere.

Dincolo de importanta tamplariei, un aspect important legat de calitatea termopanului este tipul de geam. Cel mai des intalnit este geamul de tip Low-e. Sticla de acest tip are o emisivitate redusa, adica este proiectata sa reflecte caldura inapoi in cladire pentru a imbunatati coeficientul de transfer termic.

Acest tip de sticla se obtine prin procedeul de pulverizare magnetronica, ceea ce presupune aplicarea pe una dintre suprafete a unui amestec de metale invizibile. 

Sticla Low-e sau sticla cu control solar? Care este mai buna?

Foarte multe cladiri au sticla de tipul Low-e tocmai din ideea de a minimiza pierderile de energie. Reducerea acestui raport de caldura din exterior datorat radiatiei solare este foarte importanta mai ales cand se doreste confort termic interior – caldura pe timp de iarna, racoare pe timp de vara.

De cealalta parte, sticla cu Control Solar are aceeasi emisivitate redusa, cu diferenta ca reflecta razele soarelui in afara cladirilor, atat vara, cat si iarna. Totusi, ambele tipuri de geamuri pentru ferestrele termopane Salamander sunt eficiente, insa alegerea ar trebui facuta tinand cont de conditiile climatice si amplasarea casei.

Care este diferenta dintre geam termopan si geam tripan?

Din punct de vedere constructiv, ambele tipuri folosesc sticla. Daca pentru un geam termopan se folosesc doar doua foi de sticla, pentru cel tripan se folosesc trei foi de sticla. In ceea ce priveste distanta dintre geamuri, cea mai potrivita este cea de 16 milimetri, pentru izolare termica optima. 

Ce caracteristici sunt esentiale in alegerea sticlei pentru termopan?

Sticla are foarte multe caracteristici de care trebuie sa tii cont pentru a te bucura de confort sporit. Diferentele sunt date de aspect, izolare termica si fonica, coeficient de umbrire, gradul de reflectie sau absortie a luminii, etc.

Coeficientul de umbrire reprezinta calitatea sticlei de a reflecta radiatiile solare; cu cat acesta este mai mic, cu atat cantitatea de energie solara transmisa prin sticla in interiorul cladirii este mai mic.

La fel de importanta este si cantitatea de argon. Argonul este un gaz chimic nobil, iar utilizarea in constructia geamurilor termopan reduce valoarea coeficientului de transfer termic.

Tipuri de geamuri termopan

In ceea ce priveste sticla termopan, poti opta pentru:

  • Geamul Low-e, despre care am discutat anterior;
  • Geam 4Seasons – care impiedica caldura produsa de razele solare sa patrunda in interior (astfel se evita efectul de sera);
  • Sticla clara – de regula, aceasta este netratata, fiind disponibila la un pret mult mai accesibil;
  • Sticla laminata – vine cu protectie impotriva spargerii; astfel cioburile nu se imprastie, ci raman lipite pe folia din vinil;
  • Geam securizat – ofera un grad de protectie ridicat impotriva loviturilor si a hotilor.